Tajine
Tajine, tažín, tagine nebo také tangia, tyto všechna slova znamenají jediné, a to levný pokrm z dušeného masa, zeleniny a omáčky, připravený v keramické nádobě se špičatou pokličkou. Maso se dusí při nízké teplotě, a proto můžeme použít i méně kvalitní tuhé maso, které díky dlouhé a pozvolné přípravě zkřehne. Díky kónickému tvaru pokličky pára v hrnci cirkuluje a vysrážená stéká zpět do pokrmu. Tak maso zůstává stále šťavnaté a nevysušuje se. Tajine se připravuje v mnoha exotických zemích. Traduje se, že pochází z Maroka, ale používá se v Alžíru, Tunisu i v Africe. Základem pokrmu je dušené maso, ostatní přísady se liší dle regionu. Typická koření jsou šafrán, skořice, kurkuma, paprika, kmín, pepř, baharat, tabil, nať petržele nebo třeba i máta. Tradiční přísady tažínu jsou kdoule, meruňky, olivy, citrusy, rozinky, ořechy, různé druhy sušeného ovoce, med. Tajine lze připravit i s mořskými plody či bezmasý.